BejelentésPannon 6-os csatorna tagjai
Gsm Rádió LTE/Zello

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Keresés a honlaponSzavazás


LinkekMI az a pmr?

A PMR RádiózásrólA PMR (Personal Mobile Radio) szabványt a szabadídős, hobbi-rádiózás céljára hozták létre. A PMR-sávot szinte egész Európában erre a felhasználási területre szánják a jogszabályok. Fontos tudni, hogy ebben a frekvencia-tartományban nem a hobbirádiósok állnak a prioritási lista élén! A sávot használhatjuk, de különösebb jogorvoslatra nem számíthatunk, ezért a sáv használhatósága a mi kezünkben van.

Kiknek ajánljuk a PMR-t?

A PMR-rádiókat kiválóan használhatjuk kirándulás, túrázás, kerékpározás, motorozás, családi plázajárás közben, több autóval történő csapatos kirándulások alkalmával, munkahelyen pl. egy telephelyen történő gyors és ingyenes (!) kapcsolattartáshoz. Egy szóval szinte minden helyzetben, ahol valakivel beszélnünk kell, aki a rádió hatósugarában tartózkodik. A rendszer egyik legfontosabb előnye az ingyeneség: a készülékek megvásárlásán túl semmilyen költség nem terheli a haszálót. Bizonyos helyzetekben nagyon hasznos lehet a "konferencia"-jellegű beszélgetés: az ugyanarra a csatornára beállított rádiók mindannyian hallják egymást.

Kiknek NEM ajánljuk a PMR rádiókat?

A PMR alapvetően hobbi-rádió. Ezért ne használjuk olyan helyen, ahol a csatorna nyíltsága a kommunikációban olyan zavart okozhat, amely baleset- vagy életveszélyt rejthet magában! (Pl. nagy felelőtlenség egy építkezésen a darukezelővel PMR-en tartani a kapcsolatot, mert a környéken rádiózó "civilek" adásai akaratlanul is megzavarhatják a beszélgetést!)
Ne használjunk PMR-t a bizalmas beszélgetések bonyolítására (pl. biztonsági szolgálatok), valamint ha semmiképpen nem akarjuk, hogy beszélgetésünkbe egy harmadik fél "hívatlanul" bekapcsolódjon! Ne feledd: a PMR egy nyílt szabvány, bárki használhatja, senkinek nincs joga egy csatornáról "elzavarni" a többieket!


Technikai paraméterek

A PMR rádiók maximális kimenő teljesítménye: 500mW. A szabvány szerint a készülékház és az antenna nem választható szét, külső antenna nem csatlakoztatható. A PMR a 446MHz-es sávban az alábbi 8 csatornát tartalmazza:

csatorna  és frekvencia (MHz)
1. 446.00625
2. 446.01875
3. 446.03125
4. 446.04375
5. 446.05625
6. 446.06875
7. 446.08125
8. 446.09375CTCSS (Continuous Tone Coded Squelch System) - szelektív zajzár

Szó szerinti fordításban: folyamatos hang(frekvenciásan)-kódolt zajzár. Szokás alcsatornaként is emlegetni, de fizikailag nem jelent más frekvenciát. Működése: a vivőhullámot a "hasznos" tartalmon (beszéd) túl egy alacsony frekvenciás jellel is modulálja a készülék. A vételi oldalon a megfelelő CTCSS kódra hangolt készülék az adott frekvencia észlelésekor kinyitja a zajzárat, egyéb esetkben nem, még akkor sem, ha az adás ugyanazon a frekvencián érkezik. Általa megelőzhető a káosz: a beszélgetőpartnerekkel egy adott csatorna/CTCSS párban megállapodva elkerülhetjük, hogy a környék összes rádiósának minden szavát meg kelljen hallgatnunk. A PMR szabvány 38 CTCSS-frekvenciát különböztet meg.


Ki kit hall?

A CTCSS használatával kapcsolatban örök kérdés, hogy ki- illetve bekapcsolt CTCSS esetén ki kit hall, kit nem, ki kinek tud visszaszólni, és kinek nem. Az alábbi táblázatban a 4/12 (4-es csatorna, 12-es CTCSS) példán keresztül igyekszünk érthetővé tenni a helyzetet:

Rádió beállítása

Kit hall?

Kinek tud visszaszólni?
4/00 (nincs CTCSS) 4/00, 4/12, valamint az összes egyéb CTCSS-t a 4-es csatornáról csak 4/00
4/12 csak 4/12 4/12 és 4/00, a többi CTCSS nem halljaDCS (Digital Coded Squelch) - digitális kódolású szelektív zajzár

A DCS funkciója hasonló, mint a CTCSS-é: egy adott csatorna "megosztását" teszi lehetővé a felhasználók között, digitális kódolást használva. Különbség, hogy az adás nem tartalmaz egy plusz analóg moduláló jelet, így jobb minőségű.
104 (egyes típusokon ennél kevesebb) DCS-kód közül választhatunk.ARTS (Automatic Range Transported System) - automatikus hatósugár-figyelés

Az ARTS tulajdonképpen DCS-t használ az adás kódolására, de ezen felül ilyen beállítás esetén a rádió folyamatosan "társakat keres" az éterben. Meghatározott időközönként (Yaesu: 55 sec.) "kérdést" küld ki, amire ha érkezik "válasz" (egy ugyanarra az ARTS-kódra hangolt rádiótól), a készülék kijelzőjén tudatja a felhasználóval, hogy a közelben potenciális beszélgetőpartner található ("Inrange"). Ha nem érkezik válasz, a készülék "Outrange" felirattal tájékoztat, hogy senki sincs a hatósugárban.PMR-etikett

Az alábbi szabályokat nem központi bizottság hozta, hanem a mindennapi rádiózás során - a józan ész és az udvariasság jegyében - maguktól fogantak. Köszönjük, hogy Te is figyelembe veszed őket!

A PMR csatornákon - ahol ez törvényt nem sért - bárki szabadon rádiózhat. Senki nem "foglalhat" magának csatornát, nem zavarhat el másokat azzal a felkiáltással, hogy "ez itt a miénk!"
Amennyiben a helyzet azt diktálja, hogy egy adott csatornát mégis szeretnél szabadon tartani (hívást vársz, esetleg beszélgető-társaidat nehéz lenne össznépileg másik csatornára költöztetni), úgy a véletlen odatévedő rádióst röviden tájékoztasd a helyzetről, és barátsággal kérd meg, hogy váltson csatornát! Ha ezt ő sem tudja megtenni, akkor marad a KRESZ-ből jól ismert kölcsönös udvariasság.
Adásodat bárki hallhatja! Mondanivalódat ennek megfelelően árnyald: ne használj trágár kifejezéseket, és kerülj minden olyan témát, aminek biztosan nem a PMR anormális fóruma! (Etnikai problémák fejtegetése, bűncselekmények szervezése, szexuális tartalmú csevegés, durva reklám, stb.)
A PMR nem több órás csevegésre való. Ha mégis erre kell használnod a rádiót, keress beszélgetőpartnereiddel olyan csatornát, ahol biztosan nem zavarsz senkit!
Az adások között tartsunk néhány másodperc szünetet! Erre azért van szükség, hogy a beszélgetésbe bekapcsolódni kívánó rádiósoknak legyen módjuk bejelentkezni, ezt ugyanis egy túlságosan folyamatos forgalmazás esetén nem tudják megtenni
Ha szeretnél bekapcsolódni egy beszélgetésbe, az adások közötti szünetben röviden mondd be a neved! Ha a többiek ezt észlelik, akkor egyikük biztosan "szót fog adni" Neked, ekkor - főként ha ismeretlenekkel találkoztál össze - a beszélgetést kezdd bemutatkozással (név, helyszín, esetleg rádió típusa).
A PMR szabvány a maximális kimenő teljesítményt 500mW-ban határozza meg. Ennek oka, hogy a PMR nem a sokszáz kilométeres beszélgetésekre jött létre, hanem a barátokkal, családdal való kapcsolattartásra néhány kilométeres körzetben. Ezért a PMR frekvenciákon ennél nagyobb teljesítménnyel adni igencsak illetlen dolog, mivel ezzel a környék rádiósainak életet nagyon megkeserítheted!
A szabvány szerint a készülékház és az antenna nem választható szét, külső antenna galvanikusan nem csatolható. A PMR rekordkísérletek alkalmával megesik, hogy - többnyire induktívan csatolt - külső antennával is kísérleteznek a résztvevők. Ezt a módszert a PMR-rádiósok alapvetően nem ítélik el - természetesen szigorúan csak akkor, ha a kísérlet során az adásteljesítmény az 500mW-ot nem haladja meg! Ha külső antennával kísérletezel, azt ne titkold el, adásodban említsd meg, milyen antennával beszélsz. Ha pedig antennás kísérleteddel zavarod a hagyományos kézirádióval forgalmazókat, haladéktalanul függeszd fel a külső antenna használatát!
"Foglalt" csatornák

Foglalt csatornák nincsenek, csak megszokottak! Az alábbi csatorna/CTCSS beállításokat használva egy-egy csoport tagjait érheted el. Köszönjük, hogy a lehetőségekhez képest meghagyod nekik a választott csatornákat! Természetesen a csoportok nem zártak, bármikor bárkit szívesen hallanak!

4/12: Ezt a csatornát annak idején a honi geocaching-csapat találta ki magának (könnyű megjegyezni: pozíció 4 műholdból, többnyire 12 csatornás GPS-vevőkkel). Az idők során rengetegen csatlakoztak ehhez a csatornához a kirándulók, túrázók közül is. Magyarország területén ezen a csatornán van a legtöbb esélyed arra, hogy spontán beszélgetőtársakat találj az éterben.


3/38: PMR DX. A PMR-isták egy különösen "elvetemült" csoportja költözött erre a csatornára. A beszélgetések témája a PMR technikai háttere: rádiók paraméterei, összehasonlító tesztek, antenna-próbálkozások.

8/00: általános hívó. Bár ezt a szerepet Magyarországon nagyon nagy részben a 4/12 látja el, mégis ezt a csatornát szokás általános hívóként emlegetni. Külföldön rádiózva itt érdemes ismeretlenül társakat keresni az éterben.

3/00: Tatabányai csevegőcsatorna. Tatabányán és környékén szinte mindig van élet a 3/00-n, az itt lakók ezen a csatornán kímélik pénztárcájukat a telekommunikációs szolgáltatóktól. Közülük néhányan időnként a 8/00-t is használják.

 

Köszönet : Nagytétényi se. Túrabot Természetjáró Alosztálynak.

 
Üzenetküldés
Üdvözlünk az információs oldalunkon!

E-mail címed:
Szöveg:


Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?
Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!